załóż konto nie pamiętam hasła
wyszukiwanie zaawansowane

FORUM MOTOCYKLOWE / DLA MOTOCYKLISTÓW

FORUM  » OGÓLNE  » MOTOCYKLE  » 

POMOŻECIE W WYBORZE CZOPERA?

Autor Wiadomość
Ilość wiadomości: 6
Dodano: 2009-10-04 23:09:52
Witam.
Przymierzam się do zakupu czopera. Czytam fora internetowe na ten temat, przeglądam ofert sprzedaży itd. Ale nie mogę się zdecydować. Mam dwa poważne typy: Yamaha Dragstar 1100 i Honda Shadow w cenie ok. 20000. Gdyby podpowiedzieli użytkownicy takich maszyn byłoby fajnie. Chodzi mi głównie o awaryjność. Ciekaw jestem jak sprawuje się w dragu układ chłodzenia.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.
powrót do góry profil pw
Ilość wiadomości: 409
Dodano: 2009-10-05 15:16:47
Podstawowe pytanie - czy to ma być Twój pierwszy motocykl?
powrót do góry profil pw www
Ilość wiadomości: 411
Dodano: 2009-10-05 15:38:03
I drugie pytanie: który Shadow?
ENEMIES! WE NEED ENEMIES!
powrót do góry profil pw www
Dodano: 2009-10-05 18:28:58
Po długim czasie wsiądę na moto, ale pierwszy jeśli chodzi o ten gatunek. Wcześniej (ok 15 lat temu) jeździłem Kawasaki 550 i Suzuki 650 katana.
Jaki Shadow - 750 lub większa.
powrót do góry profil pw
Ilość wiadomości: 257
Dodano: 2009-10-05 22:39:48
Wszystkie Shadow`ki zbierają się jak ślimaki na tarło - pod względem przyspieszeń jest bardzo źle. Hamulce japońskie (jap. "jako-takie"). Na blacie 750 brak kontrolki rezerwy. Benzyna w pewnym momencie kończy się i już. Prowadzenie nawet jak na ten rodzaj motocykla - przyzwoite. Wykonanie - bardzo dobre, choć wydechy potrafią się przedmuchać. Trwałość - bardzo dobra, awaryjność - znikoma - jak już, to pierdoły. Maltretowałem Shadow 600 i Shadow 750 znajomych. 600-tka potrafiła kaprysić, ale być może to wina konkretnego egzemplarza. Największa wada: napęd łańcuchem.

Natomiast Draga nawet nie dotykałem. Podobno, ale powtarzam, podobno ma kiepskie zawieszenie (cyt. "prowadzi się jak pijany jamnik"). Co do trwałości - 650-tka z niej nie słynie.

W kręgu tych motocykli brałbym pod uwagę jeszcze Suzuki Volusia.

Dziękuję, przepraszam za skrótowość - pisałem z telefonu.
(...)
powrót do góry profil pw
Dodano: 2009-10-05 22:49:50
dzięki zawsze to coś nowego
powrót do góry profil pw
27c5716e07.jpeg
Ilość wiadomości: 50
Dodano: 2009-10-08 18:18:48
Ja polecam także jakiegoś Intrudera. Mój brat ma VS800 i jest niezły. Jeżeli planujesz coś większego to 1400.
Co ty na to?
Kibel: Ylsmco Quest 50 '03

Intruder VS800 (plecak)
powrót do góry profil pw
Dodano: 2009-10-12 14:07:47
Ostatnio nie miałem czasu na klikanie. Co do intrudera podoba mi się, ale czytałem trochę negatywnych opinii lecz nie wykluczam go. Jak długo Twój brat ma ten sprzęt? Głównie interesuje mnie niezawodność i to czy ta maszyna nadaje się na długie trasy.
Pozdrawiam.
powrót do góry profil pw
27c5716e07.jpeg
Ilość wiadomości: 50
Dodano: 2009-10-12 19:44:32
Jeździ nim dopiero 2 sezony i nie miał żadnych usterek. Z tego co wiem nie są to motocykle awaryjne, ponieważ na forum Intruzów jedyne awarie o jakich piszą użytkownicy to głównie co sezonowe wymiany. Jeżeli chcesz o tym pogadać: http://forum.intruderpolska.pl/. Co do turystyki to zależy czy jeździsz sam, czy z kimś i na jak długie trasy. W trasy dłuższe niż 1,5 h nie jest bardzo wygodny, ale za to ma całkiem niezłe osiągi jak na ten typ i pojemność. Jeżeli chcesz jeździć w dłuższe trasy to radzę założyć sakwy i (dla pasażera) wyższy sissy bar.
Kibel: Ylsmco Quest 50 '03

Intruder VS800 (plecak)
powrót do góry profil pw
Ilość wiadomości: 2
Dodano: 2009-10-23 20:17:14
A u nas w garazu stoi Shadow 1100 i 600 :) ten wiekszy ma juz 10latek i nie ma z nim zadnych problemow. Co do zbierania sie 600 (mialam okazje probowac) nie jest tak zle swietnie daje sobie rade ale po 3 miesiacach ma sie ochote na cos mocniejszego. Dragstar zdecydowanie na tak. Nawet 600 pieknie sie prezentuje a jak gra :)
powrót do góry profil pw
Ilość wiadomości: 3
Dodano: 2009-10-23 23:28:16

Kolego zapraszam na forum www.yamaha-dragstar.pl
ktoś sie wypowiedział a propos prowadzenia drag stara i to skłoniło mnie do napisania posta.
Więc tak - 1100 prowadzi się bajecznie!!! jak rowerek.nic nie myszkuje. ba! nawet jak rajder niezbyt doświadczony jest to wystarczy jak mu nie przeszkadza jechać :)
nie ma tendencji do walenia się w zakręcie a i do skręcania też nie trzeba go bardzo namawiać! :D) bardzo fajna zwarta konstrukcja!! :)
oczywiście nie wolna od wad wszystkich cruiserów /chopperów - duża masa, słabe hamulce, dużo chromu do czyszczenia :P , zawieszenie (chodzi o nierówności - słabe w porównaniu do jakiegokolwiek turystyka) itp...
ale za to :
WAŁ KARDANA! - luksus.
bezawaryjne moto generalnie. (oczywiście trafi się egzemplarz z awarią )
i co najważniejsze - PIĘKNY wygląd - mnie osobiście urzekła linia singla w classicu no miód! Żadna z całym szacunkiem szadołka czy inny intruz tak nie wygląda. (patrz chociażby błotniki o linii baku nie wspominając)

co do chłodzenia - jeżdżę w upałach po Warszawie (więc korki i przestoje na światłach częste) i nie zauważyłem jeszcze takiego problemu.
Kolega z forum po Hiszpanii śmiga więc upały jeszcze większe i nie narzeka...
no i silnik chłodzony powietrzem to urok ma niezły !!
no i jeśli Drag to 1100 bo hamulce w 650 to tylko do zwalniania służą :)
ktoś wspomniał o kontrolce rezerwy ;- kaman!! toż to klasyczny sprzęt jest - może jeszcze klime? jak wodotryski to polecam Hondę GoldWing :D "będzie Pan zadowolony...." ":-)
a jak cruiser z duszą to koniecznie Drag Star! ::)
polecam i pozdrawiam wszystkich 2oo-wców :) w szczególności dragstarowców :D
empiq
Edytowany 1 razy (Ostatnio: 2009-10-23 23:29:36).
powrót do góry profil pw
Dodano: 2009-10-24 19:17:09
Dzięki za ciekawe podpowiedzi.
Jestem właściwie już zdecydowany na Drag Stara 1100. Kilka dni temu objechałem kilka ciekawych miejsc przymierzałem się do draga i i do road stara 1600 (to dopeiro sprzęt!!! :-))
Zaraz wejdę na www. yamaha-dragstar.pl
Pozdrawiam.
powrót do góry profil pw
Treść:
Copyright © 2006-2012: MOTOGEN.PL. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Wydawcą portalu internetowego MOTOGEN.PL jest Liberty Motors Sp. z o.o. (Wydawca) z siedzibą w Łodzi, ul. Dąbrowskiego 207/225, 93-231 Łódź. Wszelkie prawa do treści, elementów tekstowych, graficznych, zdjęć, aplikacji i baz danych są zastrzeżone na rzecz Wydawcy lub odpowiednio na MOTOGEN.PL.
partner technologiczny:
cms