|
|
Dodano: 2010-05-15 13:01:55
Jak ją oceniacie? Co powinno się zmienić? Jak powinna wyglądać perfekcyjna nauka jazdy 2.0? Kto powinien ją prowadzić?
Przygotowaliśmy też dla Was krótką ankietę.
Edytowany 1 razy
(Ostatnio: 2010-05-15 13:05:32).
ENEMIES! WE NEED ENEMIES!
|
|
|
Dodano: 2010-05-16 17:22:39
Ja myslę, że możnay spróbować zaprosić Artura Wajdę przykładowo. Poza tym osobiście wolałbym, aby było pokazane wiecej praktyki, aniżeli tylko słowa. Owszem są przydatne, ale czasami fajnie jest zobaczyć jak to wygląda w praktyce ;)
Poza tym myślę, że poprzednia seria była bardzo fajna i przydatna.
www.es-mot.pl
Zapraszam!
|
|
|
Dodano: 2010-05-27 23:10:43
Tomasz Kulik!!!!
Jego szkoła w motogen to była REWELACJA. Przydałoby się jednak WIECEJ, troszke DLUZSZYCH odcinków!. Czekam z niecierpliwoscia na wersje 2.0
|
|
|
Dodano: 2010-05-28 08:47:06
Co chcielibyście w niej zobaczyć? :) Śmiało ;)
ENEMIES! WE NEED ENEMIES!
|
|
|
Dodano: 2010-05-28 15:35:57
Co chciałbym zobaczyć?
Ja jako początkujący motocyklista a takich naprawdę jest bardzo bardzo wiele... chciałbym zobaczyć i usłyszeć podobnie jak w I edycji.
PROSTE treściwe porady. Niestety znam środowisko instruktorskie na kat A (sam również przecież byłem kursantem na A niespełna 12m temu) i wiem jak wyglada szkolenie - po to aby zdać.
Ustawianie klamek, lusterek, ustawianie hamulca, dzwigienki biegów, prawidłowa! pozycja, podnoszenie motocykla po upadku - to podstawy o których wielu moich kolegów jeżdzących dłużej ode mnie nie wie.
Przeciwskręt, hamowanie awaryjne!- to tematy bardzo fajne jeśli pokazane są przykłady mozna samemu poćwiczyć.
Hamowanie w zakręcie
Poprawne pokonywanie zakrętów!
Jazda w deszczu (na co uważać, jak jezdzic, jak sie zachowywać)
Jazda motocyklem drogowym np. po piasku, kamieniach - jak sobie z tym radzić
Jak się zachować po kolizji, szlifie - swoim.... co robić (jesteśmy przecież w szoku).
Cichy, jak się ubierać, po co. Co nam daje kominiarka, co nam dają wysokie rękawice
To wszystko to niby proste rzeczy ale bardzo przydatne i są moim zdaniem fundamentem do nabierania poprawnych nawyków. Oczywiście jesli ktoś chce jeździć w t-shirt, non stop uzywać tylko tylnego hamulca oraz nie interesuje go przeciwksret (awaryjne szybkie omijanie przeszkody) wtedy jest to jego wola.
Myślę, że taką krótką szkołą, którą mozna obejrzeć w "przerwie kawowej" byliby zainteresowani nie tylko nowicjusze ale także motocykliści z większym (dłuzszym) stażem. Choć pewnie ciężko się im do tego będzie przyznać.
Ja w każdym razie takie rzeczy pozwalające doskonalić moją technike jazdy chłonę jak gąbka...
Edytowany 3 razy
(Ostatnio: 2010-05-28 15:43:13).
|
|
|
Dodano: 2010-06-01 18:16:00
Dodałbym do tego:
-prawidłowa zmiana biegów (w górę i w dół)
-dobranie pozycji za kierownicą
i to narazie tyle, jak mi się coś przypomni to dopiszę ;)
www.es-mot.pl
Zapraszam!
|
|
|
Dodano: 2010-06-01 21:25:03
w górę bez sprzęgla
pozycja za kierą - leżymy i maneta 100% odkręcona. prosze bardzo.
NIE JESTEM ZUPEŁNIE BEZUŻYTECZNY - ZAWSZE MOGĘ BYĆ ZŁYM PRZYKŁADEM!!!
White Aryan Kebab & Tacos
|
|
|
Dodano: 2010-06-03 16:02:50
Też uważam, e powinny być powiedziane proste rzeczy, takie które dla niektórych mogą wydać się wręcz głupie lub bardzo proste. Trudniejsze rzeczy też mogą się przydać, np. Jak prawidłowo zejść na kolano? Wszędzie się pisze o prawidłowym pokonywaniu zakrętu, a ja bym chciał wiedzieć jak pokonać zakręt nieprawidłowo ale na kolanie:) I przede wszystkim praktyka! Dużo praktyki!!! Jak narazie to było samo gadanie. Wiem w teorii jak ustawić klamki sprzęgła i hamulca, ale co mi z tego jak nie wiem jak to wygląda prawidłowo ustawione. A najlepiej było by wziąć "motocyklistę doskonałego" i po kolei pokazywać w praktyce wszystko co tam jest opisane:)
|
|
|
Dodano: 2010-06-03 17:48:17
a jak to jest pokonać zakręt nieprawidłowo na kolanie??? ja to rozumiem tak: tuż przed "jebudu" podpieram sie chwilę kolanem, po czym leżę ze sprzętem. o to chodziło?
dotknięcie sliderem na siłę nie daje punktów do rispektu na dzielni.
NIE JESTEM ZUPEŁNIE BEZUŻYTECZNY - ZAWSZE MOGĘ BYĆ ZŁYM PRZYKŁADEM!!!
White Aryan Kebab & Tacos
|
|
|
Dodano: 2010-06-04 11:22:42
Całkowicie popieram wypowiedź karol525 :) W zasadzie powiedział wszystko, co było do powiedzenia. Od siebie dodam, że odcinki powinny być dłuższe. Na początku teoretyczne omówienie problemu, po czym ukazanie zagadnienia w świetle praktycznym. No i wymęczenie tematu do oporu ;) By nikt po obejrzeniu nie miał już żadnych wątpliwości :P
– Zostaliśmy więc bez pociechy duchowej?
– Jest wódka.
|
|
|
Dodano: 2010-10-22 13:49:05
Błąd - literówka: pod zdjęciami po prawej"
...lub odsłonięte nerki. Brak odpowiedniego ubioru podczas nauki, a wręcz znięchęcanie do jego założenia to oczywiście kropla w morzu skarg, jakie dotarły do naszej redakcji od czytelników!
|
|
|
Dodano: 2010-10-25 15:22:37
Jak ją oceniacie? Co powinno się zmienić? Jak powinna wyglądać perfekcyjna nauka jazdy 2.0? Kto powinien ją prowadzić?
tumry
|
|
|
Dodano: 2010-10-25 15:31:36
Uczestniczyłem tego roku w maju w Szkole Suzuki w Toruniu i polecam każdemu bez względu na staż.
Prowadzili ją wspaniali miłośnicy jazdy motocyklem, jeden to jeżdżący instruktor, drugi były zawodnik z Lublina. Uważam, że najlepszą nauką jest uczestnictwo w takim kursie. Chętnych było bardzo wielu lecz nie wszyscy mogli się załapać.
Każde rozpoczęcie sezonu tak powinno się zaczynać.
tumry
|