załóż konto nie pamiętam hasła
wyszukiwanie zaawansowane

FORUM MOTOCYKLOWE / DLA MOTOCYKLISTÓW

FORUM  » INNE  » DO I OD REDAKCJI  » 

MOTOCYKLISTA RÓWNIEŻ MUSI STAĆ W KORKU. PRZECISKAJĄC SIĘ OBOK AUT ŁAMIE PRZEPISY

Autor Wiadomość
Ilość wiadomości: 1
Dodano: 2011-06-06 21:18:05
przeciskanie się w korku nielegalne?

Przeczytałem właśnie w Gazecie Prawnej, że przeciskanie się jest "nielegalne". Coś się zmieniło w przepisach? Pamiętam, że kiedyś nie stanowiło to problemu i czytałem wypowiedzi chyba z policji, że nie jest to duży problem... Może warto znowu wziąć się z ten temat i go rozgryźć? Bo zaraz zacznie się zabawa w kotka i myszkę i puszkarze znowu będą mieli argument w dłonie...

PS. tak mnie natchnęło po przeczytaniu waszego nowego artykułu z filmem nakręconym przez czytelnika (pan w Oplu zajeżdżał drogę).
powrót do góry profil pw
156975_182245415120869_100000062362379_644200_4712026_n.jpg
Ilość wiadomości: 148
Dodano: 2011-06-08 14:15:05
Nie wiem jak to jest.

Z kolei w Auto Świat nr 23 (06.06.2011) czytamy wypowiedź Nadkomisarza Artura Zawadzkiego z BRD KG Policji:

"Kwestia jazdy na motocyklu między samochodami jest dość złożona. Należy zauważyć, że poruszanie się po linii ciągłej rozdzielającej pasy ruchu jest wykroczeniem (mandat 100 zł, 5 pkt. karnych). Policjant może też ukarać motocyklistę za jazdę po linii przerywanej, gdyż z racji gabarytów pojazdu takie zachowanie stanowi złamanie zakazu zajmowania więcej niż jednego, wyznaczonego na jezdni pasa ruchu. Warto jednak zaznaczyć, że obowiązujące w Polsce przepisy nie zabraniają poruszania się dwóch pojazdów po jednym pasie ruchu - oczywiście, pod warunkiem że miejsca jest wystarczająco dużo, żeby odbywało się to bezpiecznie.

Kodeks drogowy nie precyzuje, jaką minimalną odległość od samochodu musi zachować motocyklista. (...) Z kolei w przypadku kiedy motocyklista jedzie pomiędzy stojącymi autami, mamy do czynienia z omijaniem, a nie wyprzedzaniem, jest więc bez znaczenia, po której stronie samochodu porusza się motor.

Nie można zatem stwierdzić, że jazda motocyklem między autami jest generalnie zabroniona. (...)."
MOTOCYKL, A NIE MOTOR.
powrót do góry profil pw www
Ilość wiadomości: 13
Dodano: 2011-12-29 14:02:27
Ten wątek to podstawa do teorii czemu motocykl jest lepszy od samochodu...

Wszystko powinno byc rozpatrywane w kwestii rozsądku i warunków w jakich się to odbywa, czyli na logikę :-) jak dojeżdzasz do świateł na 3 pasmówce i masz jak swobodnie przejechać to przejeżdzasz a jak stoisz w takim miejscu że przeciskasz się na lustera to wiadomo że los bywa złośliwy (osobniki w narodzie również)

Dlatego wrócę do tematu legalizacji wjazdu na bus pasy dla motocykli :-)
kręciciel obrotów...
powrót do góry profil pw
Treść:
Copyright © 2006-2012: MOTOGEN.PL. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Wydawcą portalu internetowego MOTOGEN.PL jest Liberty Motors Sp. z o.o. (Wydawca) z siedzibą w Łodzi, ul. Dąbrowskiego 207/225, 93-231 Łódź. Wszelkie prawa do treści, elementów tekstowych, graficznych, zdjęć, aplikacji i baz danych są zastrzeżone na rzecz Wydawcy lub odpowiednio na MOTOGEN.PL.
partner technologiczny:
cms