|
|
Dodano: 2012-02-13 18:39:22
Witam wszystkich:) Jest okres zimy więc pewnie nie możemy się doczekać początku nowego sezonu, a więc w związku z tym czekają nas małe remonty naszych maszyn i też również zakup nowych. I właśnie o poradę kieruje się do was. W wieku 12-13 lat zacząłem jeździć na starej jawie "kaczce" następnie była motorynka, a później przerwa. Dwa tygodnie przed końcem wakacji w 2010 kupiłem choppera kinroad 70cm(skończyłem wtedy 16 lat) za własne zarobione pieniądze w wakacje gdyż nie pracuje na co dzień ponieważ uczęszczam do szkoły. Jazda bardzo mnie kreci i gdy tylko moglem to jeździłem. Przez kończący sezon 2010 i cały 2011 zrobiłem na tym pyrtku prawie 8000km. Przez tyle przejechanych km miałem różne sytuacje na drodze. Lepsze i gorsze. Trochę może wiem jak się zachować na drodze ale zapewne to nadal jest mało w porównaniu z maszyną która waży drugie tyle. Na początku jazdy na chopperku lubiłem jeździć na nim szybko(chodzi mi o sytuacje gdzie mogło być niebezpiecznie a ja cisłem ile się dało) lecz jedno zdarzenie w którym uczestniczyłem zmieniło trochę mój styl jazdy na bardziej z rozumem i bezpieczeństwem (ale czasami lubiłem cisnąć ale tylko wtedy gdy nikomu nie mógłem zagrażać i też trochę zwracałem na swoje bezpieczeństwo.TROCHĘ) Teraz jestem trochę duży, a po drugie to chopperek stał się dla mnie słaby więc chcę zmienić moto i to w te wakacje bo mam zamiar jeździć z kumplami na zloty a także cieszyć się z codziennej jazdy. I więc jakie proponujecie moto przede wszystkim jaką pojemność na takie trochę poważniejsze jeżdżenie? Ja myślałem nad pojemnością 600cm i nie więcej. A dokładniej nad hondą CBR600. W wakacje skończę 18 lat.
|
|
|
Dodano: 2012-02-14 19:36:20
witaj .powiem tak .daj sobie spokój z cbr ,mimo że ''tylko'' 600 to może zaskoczyć nawet doświadczonego moturzystę ;-) .ja jak kupywałem 1 moto też miałem wybór a cbr była w zasięgu ,ale z drugiej str. pomyślałem że" lubie zapier...alać" ile fabryka daje czasami ,więc moze lepiej coś wolniejszego tak na przyuczenie się do poważnych pojemności,.niektórzy mówią w tym momencie '' ee tam nie będę odwijał, mam głowę na karku i rozum i tp. ale ja twierdzę że to pier...leneie o szopenie bo moto się kupuję dla fanu ,a nie żeby sobie ciąglę czegoś odmawiać.takie moje przemyślenia ,a co bym proponował ,ogólnie na 1 się proponuje GS500,CB500,GPZ500,XJ600 taka japońska czwórka ,ja bym się zwrócił również w kierunku innych mareki innego typu motocylki np. enduro ,turystyki może .jak kiedyś pzymierzyłem się do tzr125 kumpla ,to stwierdziłem że ten typ motocykli mi odpowiada i kupiłem F650 st ,głównie chodzi mi tu o pozycję za kierownicą wygodna a nie siedzę poskąłdany jak scyzoryk za owiewką choć jak mówie np. xj cbr czy bandit również był w moim zasięgu a także mi się te motocykle podobały.a jeśli kiedyś zmienię to na v-storm .oczywiścia wybór należy do ciebie ,każdy woli inny motocykl i każdy swój chwali .pozadrawiam i szerokości w nowym sezonie
|
|
|
Dodano: 2012-02-16 15:51:48
Właśnie dużo osób mi mówi że najlepszy będzie na początek gs500 i chyba tak zrobię i go kupie. Chociaż nie wygląda tak specjalnie jak np Honda Hornet czy też CBRa ale jeżeli chcę się nauczyć jeździć to trzeba zaczynać od czegoś takiego. I właśnie też tak myślę że mam głowę na karku ale to właśnie gadanie i pewnie nieraz będzie kusiło dołożyć do pieca. Dzięki za radę:) udanego nowego sezonu
|
|
|
Dodano: 2012-02-16 19:20:43
ehh jeszcze śnieg za oknem to ci odpisze póki mam chwilę czasu:-) ja bym ci raczej odradził gs500 ,a to ze wzgl. że po 1 to jakiś starszy to będzie dobity niemiłosiernie(z powodu właśnie ze każdy młody myśli a wezmę ,a jak się wyglebie to podrutuję i sprzedam) i takie kwiatki się znajduje potem(sam miałem niechlubny zaszczyt takie oglądać) a jak nowsze i w owiewce to i nawet po 10k z hakiem chcą .wszystko sie rozchodzi o kaskę, jeśli miałbym 10k to można o wiele ciekawszy (nie tylko na początek ale może 2-4 sezony)sprzęt na początek kupić ,ale to tylko moje zdanie, w sumie to tak ogólnie rzecz biorąc odrzuć sportowe powyżej 600, duże turystyki i terenowe i jak mówię super okazje gs/cb za 3k w stanie igła a jak coś zostanie to już jest jakiś wybór.tyle ode mnie :-) pozdro.
Edytowany 1 razy
(Ostatnio: 2012-02-16 19:25:38).
|
|
|
Dodano: 2012-02-21 15:12:06
na pierwszy bym myślał może nad rometem division 250? Wygląda zabójczo, a na początek nie za mocny nie za słaby i za niewielką kasę masz nowy sprzęt, przy którym nie trzeba grzebać... a 500 i 600 ccm sobie odpuść na początek, bo widziałem już parę takich akcji, gdzie młodziak z „doświadczeniem” kupował coś większego i kończył przygodę z motorem na pierwszym skrzyżowaniu :/ ale to tylko moje zdanie...
|
|
|
Dodano: 2012-02-29 08:52:10
na pierwszy bym myślał może nad rometem division 250
Chińszczyznę mu polecasz? ;) Rozumiem że posiadasz, jeździsz i jesteś zadowolony.
XJ600 fajny motocykl, łagodnie oddaje swoje niecałe 60kM, ot taki osiołek. Na koło nie idzie bo waży trochę ponad 200kilo, ale dużo wybacza. Właśnie taki kupiłem na pierwsze moto. Wytrzymałe silniki, przyzwoite spalanie - polecam.
GS500 troszkę mniejszy, ale też podobno bardzo przyjemy, chociaż z tego co czytałem to potrafi zaskoczyć w górnych obrotach.
CB500 może poszukaj, a jak jesteś kawał chłopa to XJ600 ;)
Pozdrawiam.
|
|
|
Dodano: 2012-03-09 09:23:46
jeździłem i byłem zadowolony :) nie jest to takie zło jak niektórzy mówią, bo jak się dba o moto to nie ma problemów jak niektórzy opisują, a kupując nowego rometa masz dodatkowo gwarancję.. więc mogę polecić, tak biorąc to na zdrowy rozum ;)
|
|
|
Dodano: 2012-04-05 10:02:40
zgadzam się z hog, na pierwszy motor jakaś 250 zdecydowanie wystarczy
Hey Joe,
uh, where you goin´ with that gun in your hand?
Hey Joe,
I said where you goin´ with that gun in your hand? Alright
|